SONČEK - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine
Cankarjeva ulica 25
8000 Novo mesto
T:  07 30 20 045
E:  novo.mesto@soncek.org

 

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
 

Nastop dramske skupine v OŠ Toneta Pavčka, Mirna peč

28.05.2015

Dramska skupina članov društva je imela danes prvi javni nastop v OŠ Toneta Pavčka v Mirni Peči z igro Izlet na modri planet, avtorice Ivanke Mestnik. Zgodba govori o deklici s cerebralno paralizo, ki ne hodi. To se zgodi v sanjah, ko pride na Modri planet. V igri nastopajo otroci in mladostniki s posebnimi potrebami in njihovi starši. Dvorana je bila polna gledalcev- učencev, učiteljev, ki so z večkratnim aplavzom nagradili nastopajoče.

Več slik
 
 
Tonija maratonija smo pospremili
Tonija maratonija smo pričakali na zaključku predzadnje etape v Novem mestu. Zadnjih nekaj kilometrov so se mu pridružili tudi naši člani. Za konec so nas razveseljevali člani ansambla Zapeljivci.

Več slik
 
 
Člani društva Sonček na obisku v OŠ Toneta Pavčka v Mirni Peči
25. marec 2015 ni bil le poseben dan za mamice. Učenci 1.triade OŠ Toneta Pavčka iz Mirne Peči so dobili prav poseben obisk. Obiskali so jih člani Sončka Dolenjske in Bele krajine: Mojca, Sašo, Joško, Anže in Jan, spremljali pa sta jih Violeta in Milena. Učencem so razložili kaj je cerebralna paraliza in druge možganske okvare, zaradi katerih so drugačni od njih. Poudarili so dejstvo, da cerebralna paraliza ni bolezen, pač pa stanje in da so ljudje s posebnimi potrebami polnopravni člani družbe, ki lahko delujejo v okviru svojih zmožnosti. Pripovedovali so jim o svojih vsakodnevnih dogodivščinah, o različnih življenjskih izkušnjah in dejavnostih, s katerimi se ukvarjajo. Razložili so jim kaj vse zmorejo, kako lahko smučajo, igrajo košarko, odbojko, bocco, plešejo,... Na koncu sta člana Sončka zaplesala na invalidskih vozičkih.

Ob njihovem obisku so učenci razmišljali:
"Če vidimo invalida, ki ima težave na tekočih stopnicah, mu pomagamo."
"Invalidi lahko na vozičku igrajo košarko. Lahko smučajo. Tega nisem vedel."
"Zanimivo mi je bilo, ko sta Mojca in Sašo zaplesala."
"Osebe s posebnimi potrebami lahko kakšno stvar še bolje delajo kot mi, ki hodimo."
"Anže je odlično računal!"
"Med seboj si moramo pomagati."
"Mojca se veliko vozi z vlakom. Vozi se tam, kjer se vozijo kolesa."
"Najbolj mi je bilo všeč, ko ste vsi povedali, kako vam je. Tudi če ste na vozičkih, ste še vedno ljudje in enaki nam."
"Najbolj mi je bilo všeč, ko ste pripovedovali o svojem življenju. Naučil sem se, da življenje ni tako lahko."
"Všeč mi je bilo, da ste nas obiskali. Nisem vedela, kaj vse zmorete. Naučila sem se, da moram prijateljstvo deliti s prijatelji, ki jih še ne poznam."

Obisk članov društva Sonček je nadaljevanje novoletnega sodelovanja in druženja z učenci 2. b razreda OŠ. S predstavitvijo življenjskih zgodb pa so člani društva želeli osveščati družbo, v kateri živimo, z drugačnostjo, delovati proti predsodkom, ki še vedno obstajajo v družbi, ko gre za ljudje, ki so prizadeti in zaradi tega drugačni ter širiti poslanstvo Sončka.

Zadovoljstvo je bilo obojestransko. Učenci so druženje želeli nadaljevati s skupno igro, Sončki pa so kar težko zapustili šolo. Polni pozitivnih občutkov, ponosni tudi nas, da so se lahko predstavili in kljub začetni tremi to dobro opravili, so obljubili: "Še se bomo družili."

Tekst
Darja Rugelj in Violeta Suhadolnik
Fotografije OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč

VEČ SLIK
 
 
SONČKI V QLANDII NOVO MESTO

Danes, 12.2.2015, se člani Sončka - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine predstavljamo v Qlandii Novo mesto. Najdete nas na prvi stojnici. S seboj smo prinesli svoje Izdelke, ki jih izdelujemo na delavnicah v Centru Sonček na Mestnih njivah. Izdelke, ki so vam všeč, lahko odnesete domov ali pa jih podarite ob bližajočem Valentinovem. V zameno pa prispevate prostovoljne prispevke, katere bo društvo namenilo za dejavnosti, ki jih redno izvajamo:
- kuharske delavnice
- ustvarjalne delavnice
- feldenkrais vadba
- terapevtsko plavanje
- terapevtsko jahanje
- terapevtske kolonije
- glasbene delavnice

Vse dni v letu pa nas lahko obiščete v našem Centru Sonček, Cankarjeva ulica 25, Novo mesto, kjer vam bodo naši izdelki vedno na voljo.

člani Sončka Dolenjske in Bele krajine
 
 
Novoletna prireditev Sončka Dolenjske in Bele krajine

Člani in prijatelji Sončka - Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine smo se dopoldan zbrali na novoletnem srečanju na Prepihu pod Gorjanci. Največja dvorana je bila skoraj premajhna za dvesto udeležencev srečanja, ki se je zavleklo v pozne popoldanske ure. Svoje talente in sposobnosti so v kulturno zabavnem programu, ki so ga pripravili in vodili starejši člani, pokazali tudi mlajši člani in njihovi sorojenci. V programu so sodelovali tudi učenci 2.b razreda OŠ Toneta Pavčka iz Mirne Peči z učiteljico Darjo Rugelj, ki so za otroke društva Sonček izdelali "objemčke" - blazinice in jim jih poklonili za praznične dni. Obiskal nas je dedek Mraz s polnim košem skromnih, a od srca danih, daril. Zaplesali in zabavali smo se ob zvokih ansambla Korenine, ki so sončno decembrsko nedeljo poklonili Sončkom.

več slik
 
 
SONČKI SMO UŽIVALI V BOŽIČIH

Prejšnji teden je v Božičih nad Ankaranom potekala kolonija Sončkov, od starosti 8 do 25 let, s sorojenci. Uživali smo na soncu, saj je bilo vreme cel teden lepo. Zjutraj smo se prebujali na telovadbi, nato pa ustvarjali na delavnicah, igrali nogomet, jahali, streljali z lokom, izvedli nekaj pohodov (celo nočnih), se sproščali pri feldenkraisu in delali na delovni terapiji. V torek smo se odpravili na izlet v Piran. Malo smo se sprehajali po Piranu, obiskali Akvarij in se v teku vračali na parkirišče nad Piranom. Bili smo neučakani, polni energije, zato nismo počakali avtobusa, ki bi nas odpeljal do kombijev. V sredo smo plavali v pokritem bazenu v Adrii Ankaran, pogumni pa so plavali tudi v morju, ki je imelo 19 stopinj. Obiskali smo udeležence tabora Zveze Sonček v Elerjih in sklepali nova prijateljstva. Ob večerih smo izvedli kviz, pantomimo, se nasmejali ob filmu To so gadi in zadnji večer zaplesali v maskah. Bili smo zelo zaposelni, dejavni in teden je hitro minil.

FOTOGALERIJA
 
 

Sončki Dolenjske in Bele krajine obeležili svetovni dan cerebralne paralize

Letošnji svetovni dan cerebralne paralize, ki je bil v sredo, 01.10.2014, je Sonček - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine v Centru Sonček, na Mestnih njivah, organiziral različne dejavnosti. Odprli so vrata za obiskovalce. V dopoldanskem času se je predstavil VDC Sonček Novo mesto, v popoldanskem času pa društvo Sonček. V popoldanskih urah so na ustvarjalnih delavnicah izdelovali obeske za ključe in se pomerili v Bocci (balinjanju za osebe s posebnimi potrebami). Ob prijetnem pogovoru in dobrotah, ki so jih pripravile članice društva, so si obiskovalci lahko ogledali tudi filmček o življenju oseb s posebnimi potrebami na obnovitveni rehabilitaciji, ki je bil posnet v Elerjih nad Ankaranom v poletnih mesecih 2014.

 
<< < 1 2 3 4 5 6 > >>

Obvestila

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC, POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA


V poletnih mesecih ...

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC, POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA


V poletnih mesecih ...

KOLONIJE 2019


V letošnjem letu bomo organizirali zdravstveno terapevtske ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke