SONČEK - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine
Ljubljanska cesta 26
8000 Novo mesto
T:  07 30 20 045
E:  novo.mesto@soncek.org

 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
 
Sončkova zdravstveno-terapevtska kolonija
Od 18. do 25. 7. 2015 je v Elerjih potekala letošnja druga zdravstveno-terapevtska kolonija v organizaciji Sončka – Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine. Devetnajst otrok je starše pustilo doma in uživalo v pestrih dejavnostih na prostem. Jahanje, plezanje, ustvarjalne delavnice, vodne igre, kvizi, tombola, zvočna delavnica, socialne igre so le nekatere izmed njih. Največje bogastvo je, da so se otroci med seboj spoznali, povezali in spletli prijateljske vezi. In kako so prenašali vročino? Preprosto: v bazenu in z lubenico v senci. Nasmehi in objemi ob slovesu so potrditev, da smo vsi skupaj pridobili lepo in pomembno izkušnjo.
Natalija Globevnik
 
 
ŠOLA ZA STARŠE 2015

V Sončku – Društvu za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele Krajine smo tudi letos organizirali Šolo za starše. Potekla je zadnji teden v juniju v Elerjih nad Ankaranom, udeležilo pa se je je šest družin s skupno petnajstimi otroki. V prijetnem vzdušju pod mentorstvom g. Marije Božič so starši izmenjevali izkušnje o življenju in delu z otroki s posebnimi potrebami. Govorili so tudi o pomenu vzgoje, sorojencih in partnerskem odnosu. Medtem so otroci uživali na ustvarjalnih in gibalnih delavnicah. Letošnja kolonija je posebna tudi zato, ker so se vsi otroci vsak dan udeležili hipoterapije na snežno beli lipicanki. Vreme pa je ponudilo veliko prijetnih ur v vodi na bazenu pri hiši, kjer smo bili nastanjeni. Poleg terapevtk in spremljevalk, ki so pripravile in izvajale bogat družabni in terapevtski program, nas je s svojo izbrano kuho razvajal tudi kuhar Brane. (T.M.)

Več slik
 
 
Sonček na Bazarju

Sonček Dolenjske in Bele krajine se je 26.6.2015 s stojnico in igro Izlet na modri planet predstavil na Bazarju v Črnomlju.
 
 

Nastop dramske skupine v OŠ Toneta Pavčka, Mirna peč

28.05.2015

Dramska skupina članov društva je imela danes prvi javni nastop v OŠ Toneta Pavčka v Mirni Peči z igro Izlet na modri planet, avtorice Ivanke Mestnik. Zgodba govori o deklici s cerebralno paralizo, ki ne hodi. To se zgodi v sanjah, ko pride na Modri planet. V igri nastopajo otroci in mladostniki s posebnimi potrebami in njihovi starši. Dvorana je bila polna gledalcev- učencev, učiteljev, ki so z večkratnim aplavzom nagradili nastopajoče.

Več slik
 
 
Tonija maratonija smo pospremili
Tonija maratonija smo pričakali na zaključku predzadnje etape v Novem mestu. Zadnjih nekaj kilometrov so se mu pridružili tudi naši člani. Za konec so nas razveseljevali člani ansambla Zapeljivci.

Več slik
 
 
Člani društva Sonček na obisku v OŠ Toneta Pavčka v Mirni Peči
25. marec 2015 ni bil le poseben dan za mamice. Učenci 1.triade OŠ Toneta Pavčka iz Mirne Peči so dobili prav poseben obisk. Obiskali so jih člani Sončka Dolenjske in Bele krajine: Mojca, Sašo, Joško, Anže in Jan, spremljali pa sta jih Violeta in Milena. Učencem so razložili kaj je cerebralna paraliza in druge možganske okvare, zaradi katerih so drugačni od njih. Poudarili so dejstvo, da cerebralna paraliza ni bolezen, pač pa stanje in da so ljudje s posebnimi potrebami polnopravni člani družbe, ki lahko delujejo v okviru svojih zmožnosti. Pripovedovali so jim o svojih vsakodnevnih dogodivščinah, o različnih življenjskih izkušnjah in dejavnostih, s katerimi se ukvarjajo. Razložili so jim kaj vse zmorejo, kako lahko smučajo, igrajo košarko, odbojko, bocco, plešejo,... Na koncu sta člana Sončka zaplesala na invalidskih vozičkih.

Ob njihovem obisku so učenci razmišljali:
"Če vidimo invalida, ki ima težave na tekočih stopnicah, mu pomagamo."
"Invalidi lahko na vozičku igrajo košarko. Lahko smučajo. Tega nisem vedel."
"Zanimivo mi je bilo, ko sta Mojca in Sašo zaplesala."
"Osebe s posebnimi potrebami lahko kakšno stvar še bolje delajo kot mi, ki hodimo."
"Anže je odlično računal!"
"Med seboj si moramo pomagati."
"Mojca se veliko vozi z vlakom. Vozi se tam, kjer se vozijo kolesa."
"Najbolj mi je bilo všeč, ko ste vsi povedali, kako vam je. Tudi če ste na vozičkih, ste še vedno ljudje in enaki nam."
"Najbolj mi je bilo všeč, ko ste pripovedovali o svojem življenju. Naučil sem se, da življenje ni tako lahko."
"Všeč mi je bilo, da ste nas obiskali. Nisem vedela, kaj vse zmorete. Naučila sem se, da moram prijateljstvo deliti s prijatelji, ki jih še ne poznam."

Obisk članov društva Sonček je nadaljevanje novoletnega sodelovanja in druženja z učenci 2. b razreda OŠ. S predstavitvijo življenjskih zgodb pa so člani društva želeli osveščati družbo, v kateri živimo, z drugačnostjo, delovati proti predsodkom, ki še vedno obstajajo v družbi, ko gre za ljudje, ki so prizadeti in zaradi tega drugačni ter širiti poslanstvo Sončka.

Zadovoljstvo je bilo obojestransko. Učenci so druženje želeli nadaljevati s skupno igro, Sončki pa so kar težko zapustili šolo. Polni pozitivnih občutkov, ponosni tudi nas, da so se lahko predstavili in kljub začetni tremi to dobro opravili, so obljubili: "Še se bomo družili."

Tekst
Darja Rugelj in Violeta Suhadolnik
Fotografije OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč

VEČ SLIK
 
 
SONČKI V QLANDII NOVO MESTO

Danes, 12.2.2015, se člani Sončka - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine predstavljamo v Qlandii Novo mesto. Najdete nas na prvi stojnici. S seboj smo prinesli svoje Izdelke, ki jih izdelujemo na delavnicah v Centru Sonček na Mestnih njivah. Izdelke, ki so vam všeč, lahko odnesete domov ali pa jih podarite ob bližajočem Valentinovem. V zameno pa prispevate prostovoljne prispevke, katere bo društvo namenilo za dejavnosti, ki jih redno izvajamo:
- kuharske delavnice
- ustvarjalne delavnice
- feldenkrais vadba
- terapevtsko plavanje
- terapevtsko jahanje
- terapevtske kolonije
- glasbene delavnice

Vse dni v letu pa nas lahko obiščete v našem Centru Sonček, Cankarjeva ulica 25, Novo mesto, kjer vam bodo naši izdelki vedno na voljo.

člani Sončka Dolenjske in Bele krajine
 
 
Novoletna prireditev Sončka Dolenjske in Bele krajine

Člani in prijatelji Sončka - Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine smo se dopoldan zbrali na novoletnem srečanju na Prepihu pod Gorjanci. Največja dvorana je bila skoraj premajhna za dvesto udeležencev srečanja, ki se je zavleklo v pozne popoldanske ure. Svoje talente in sposobnosti so v kulturno zabavnem programu, ki so ga pripravili in vodili starejši člani, pokazali tudi mlajši člani in njihovi sorojenci. V programu so sodelovali tudi učenci 2.b razreda OŠ Toneta Pavčka iz Mirne Peči z učiteljico Darjo Rugelj, ki so za otroke društva Sonček izdelali "objemčke" - blazinice in jim jih poklonili za praznične dni. Obiskal nas je dedek Mraz s polnim košem skromnih, a od srca danih, daril. Zaplesali in zabavali smo se ob zvokih ansambla Korenine, ki so sončno decembrsko nedeljo poklonili Sončkom.

več slik
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

Obvestila

KOLONIJE/LETOVANJA 2023

 

 V letošnjem letu bomo organizirali ...

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC,

POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA

na letovanju 2023


V ...

LETOVANJA 2022


V letošnjem letu bomo organizirali zdravstveno terapevtske ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke