SONČEK - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine
Ljubljanska cesta 26
8000 Novo mesto
T:  07 30 20 045
E:  novo.mesto@soncek.org

 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
 

Zdravstveno terapevtska kolonija za otroke in mladostnike brez staršev v Elerjih nad Ankaranom


V Elerjih nad Ankaranom je od 21. 7. 2018 do 28. 7. 2018 pod okriljem Sončka – društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine potekala zdravstveno terapevtska kolonija za otroke in mladostnike s cerebralno paralizo in drugimi motnjami ter njihove sorojence brez staršev.


22 otrok in mladostnikov starih od 6 do 19 let je skupaj s 14 spremljevalkami in terapevti aktivno preživelo teden dni brez staršev. Udeleženci so poleg terapij (fizioterapija, feldenkrais terapija in delavna terapija) imeli številne aktivnosti; jezdili so konje, plavali in se igrali v bazenu, ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah, se igrali družabne igre, plezali na plezalni steni, streljali z lokom, spoznavali eksotične živali in se z njimi fotografirali, imeli delavnico na temo uživanja sladkorja, napisali himno tabora in izdelali svojo zastavo, pripravili kviz, organizirali modno revijo in lakiranje nohtov, peli in plesali, se udeležili prikaza nege konj in jo tudi sami izvajali ter spoznali specialno enoto policije in se vozili z oklepnikom... Velik poudarek je bil na samostojnosti in odgovornosti udeležencev kolonije.


Tabor smo v petek končali s piknikom in krstom novih spremljevalk in v soboto zjutraj ob odhodu skupaj ugotavljali, da je tabor prehitro minil in da se prihodnje leto ponovno srečamo.


J. G. F.


FOTOGALERIJA

 
 

POLETNE AKTIVNOSTI NA OBNOVITVENI REHABILITACIJI DRUŠTVA ZA CEREBRALNO PARALIZO SONČEK DOLENJSKE IN BELE KRAJINE

V Elerjih nad Ankaranom je od 30. 6. 2018 do 7. 7. 2018 potekala obnovitvena rehabilitacija za odrasle člane Sončka – Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine.


Za odhod je bila določena zadnja sobota in hkrati zadnji dan meseca junija, 30. 6. 2018, ko so se vsi polni pričakovanj in želja po novih dogodivščinah zbrali pred centrom Sonček v Novem mestu. Po začetni »gneči« in neredu s prtljago so se poslovili od domačih, starši pa so posredovali še zadnje napotke spremljevalkam.

Obnovitvena rehabilitacija za odrasle člane novomeškega in belokranjskega društva Sonček v poletnih mesecih poteka že deseto leto. Nudi jim sofinancirano skupinsko, prilagojeno terapijo in bivanje. Aktivnosti, ki jih zajema obnovitvena rehabilitacija so ocena ter predlog za izboljšanje fizičnih in funkcionalnih sposobnosti, fizioterapevtska obravnava, športne in rekreativne aktivnosti, trening življenjskih in socialnih veščin, pogovori in izobraževanja na temo pravic, neodvisnosti, spolnosti, normalizacije itd., ustvarjalne delavnice, druženje in zabavo.

Koristi te oblike preventivnega zdravljenja in ohranjevanja zdravja so velike, saj utrjujejo psihofizične zmogljivosti, utrjujejo telo – zaščitijo ga pred različnimi obolenji. Za odrasle osebe s cerebralno paralizo so vsi ti dejavniki zelo pomembni, saj jim terapije prek zdravstva po osemnajstem letu ne pripadajo več, tako imajo mnogi na teh taborih edino priložnost izboljšati kvaliteto svojega življenja.

Predvsem pa tukaj niso pomembne le terapije in prilagojene aktivnosti, saj Sonček združuje osebe z različnimi invalidnostmi in ni nujno, da vsi potrebujejo prilagoditve. Tako je druženje s starimi in novimi prijatelji za člane društva prioriteta, ko se odločijo za udeležbo na taboru. Veliko jim pomeni tudi sprostitev in odmik od vsakdanjih rutin v katere so prenekateri vpeti.

Za obnovitveno rehabilitacijo je značilno, da je precej aktiven dopust, saj vsi sodelujejo pri pripravi aktivnosti pa tudi pospravljanju (tako skrbi za svoje stvari, pri delavnicah, kot brisanju miz in čiščenju posode po obrokih …), in s tem pridobivajo na samostojnosti in odgovornosti, ki jim velikokrat manjkata v vsakdanjem življenju.

Na taboru v Elerjih so se člani lahko veselili različnih dejavnosti, ki so potekale prek celega tedna: druženje in pogovori najrazličnejših tem ostaja prioriteta vseh članov, ki so se udeležili obnovitvene rehabilitacije, družabne igre so krajšale čas v slabem vremenu in med počitkom, najbolj aktivni so bili med plavanjem v bazenu in morju, jahanjem konj, plezanjem po plezalni steni, preizkusili so se tudi v tekmovanju bocce (prilagojeno balinanje), vsak dan so imeli na voljo dve različni vrsti terapije, in sicer fizioterapijo in feldenkrais, sredi tedna je potekala pogovorna delavnica s specialnim pedagogom Markom Juhantom, ki je zanetila vrsto vprašanj in tem za pogovor, vsak dan pa je čas mineval tudi na ustvarjalnih delavnicah, kjer so lahko izrazili svojo kreativnost in domišljijo.

Po enem tednu se je vse končalo z zaključnim piknikom in pakiranjem v petek, saj so v soboto zjutraj po zajtrku vsi skupaj sedli v kombi in se odpeljali proti domu. Utrujeni, a s prijetnimi občutki in novimi spomini, ki se jih bodo z nasmeškom na obrazu spominjali in jih obujali do naslednjega odhoda, čez eno leto, ko se ponovno zbere »stara« klapa v katero pa so vedno dobrodošli tudi vsi »novinci«.

Hkrati velja poudariti, da to ni edini aktivni teden, ki ga organizira Društvo Sonček med letošnjim poletjem. Prav tako bo v Elerjih konec julija potekala zdravstveno terapevtska kolonija za otroke in mladostnike brez spremstva staršev. Na začetku avgusta pa bo v Božičih šola za starše katere se udeležijo otroci do sedmih let s spremstvom staršev. Na vseh organiziranih aktivnostih s strani Sončka pa so nepogrešljiv in nujen del tudi prostovoljci in spremljevalci, brez katerih enostavno ne gre.

Urška Ravnikar

 

Vseslovensko srečanje članov društev Zveze Sonček in 35 let Sončka Dolenjske in Bele krajine


Zadnjo soboto v maju je potekalo tradicionalno letno srečanje članov vseh društev za cerebralno paralizo, vključenih v Zvezo Sonček so.p. Tokratno srečanje je organiziral Sonček Dolenjske in Bele krajine, ki letos obeležuje 35 let delovanja. V prijetnem ambientu Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma na Sevnem pri Novem mestu se je zbralo preko 750 članov društev, prijateljev in nastopajočih.
V uvodnih nagovorih so nastopili predsednik Zveze Sonček so.p. Lojze Tomaževič, član Sončka Dolenjske in Bele krajine Samo Slak ter župan Občine ŠkocjanJože Kapler. Slednji je izpostavil dobro sodelovanje s Sončkom Dolenjske in Bele krajine ter Zvezo Sonček so.p. pri pripravi in začetku izvajanja dveh projektov, in sicer pri vzpostavitvi bivalnih možnosti na Dolenjskem za odrasle osebe s posebnimi potrebami na Bučki ter zaposlovanju in vključevanju v izgradnjo Zeliščarskega centra JV Slovenije v Zagradu v Občini Škocjan.
Celodnevni kulturno-zabavni in rekreativno-animacijski program so oblikovali Ženski pevski zbor Jasmin, učenci Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto, tamburaška skupina Klasje, Tretji kanu, folklorna skupina Zeleni Jurij, Bort Ross in Lamai, ansambel Korenine in Tilen Vidic, ansambel Lenarti in folklorna skupina Kres. Program je povezoval Robert Erjavec.
Otroci, člani Sončka Dolenjske in Bele krajine, so v sodelovanju s podjetjem Seevil pripravili modno revijo. Udeležence so zabavali miličnik Janez (Franci Kek), maskoti Veveriček in policist Leon. V spremljevalnem programu so dan popestrili policijska konjenica in policisti PU Novo mesto, gasilci iz GRC Novo mesto, Tačke Pomagačke, Bioexo z razstavo eksotičnih živali, Društvo gojiteljev malih pasemskih živali Novo mesto, Društvo podeželskih žena Šmarnice iz Šentruperta. Na voljo je bila vadba po metodi feldenkreis, poslikava obraza, pilates, vožnja s kočijo ter srečelov. Posebej so navdušili GoldWing motoristi, ki so opravili preko 250 voženj tudi za osebe na invalidskih vozičkih, kar je bilo za marsikoga posebno doživetje. Dijaki Centra biotehnike in turizma, ki so skrbeli za pogostitev, so pripomogli k še boljšemu počutju vseh udeležencev.
Dan pod Trško goro se je zaključil z nasmehi na obrazu in navdušenjem, kaj vse zmoremo SKUPAJ.
Območje s prilogami
Zahvaljujemo se vsem, ki so kakorkoli prispevali k organizaciji prireditve.


N.G.
 
S predsednikom Borutom Pahorjem

5.maja 2017 smo si ogledali predsedniško palačo in se fotografirali s predsednikom RS g. Borutom Pahorjem.
 
 
Aktivna udeležba članov društva v projektu Zeliščarskega centra JV Slovenije

Društvo je poleg ostalih sodelujočih zaključilo z delom na projektu Zeliščarski center JV Slovenije. Nosilec projekta je bila Občina Škocjan, partnerji pa Sonček, Turistično društvo Zagrad, Gasilsko društvo Zagrad in mizarstvo Bajt. S strani članov društva je bilo kar nekaj časa in dela vloženega v projekt. Že nekaj mesecev, v zadnjem obdobju pa kar redno, so se člani vozili na delo v Zagraški log, kjer so pospravljali in pripravljali teren za zasaditev gred in ureditev okolice. Udeležili so se delavnic, na katerih so spoznavali zelišča in izdelovali herbarij. V Centru Sonček so izdelovali izdelke, ki so ob otvoritvi bili razstavljeni v prostorih zeliščarskega centra. Ob otvoritvi pa so pripravili lutkovno predstavo Pujsa imamo za soseda in ob tej priliki postregli s pecivom in sokom, ki so ga sami pripravili iz zelišč. Sončki na belih strminah


Odrasli člani Sončka – Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine smo zimovali na Ribniškem Pohorju. Nekateri smo smučali na smučeh, nekateri pa na biskijih. Popoldne smo se tudi sankali. Večeri so minili ob skupnem druženju dolgo v noč. Po besedah člana Jožeta je bilo čudovito. Imeli smo lepo sončno vreme in vsi smo že v veselem pričakovanju naslednjega leta in novega zimovanja.

 
 
SILVESTROVANJE

29.12.2016 smo se polnoletni člani Sončka družili v gostilni Jernejev hram v Šentjerneju. Bilo je super in bomo še ponovili.
 
 
NOVOLETNA PRIREDITEV

18. decembra 2016 smo se člani Sončka družili na novoletni prireditvi na Prepihu. V programu, ki so ga vodili Sašo, Joško in Nejc, so sodelovali udeleženci kolonij s plesnimi točkami, Ema je prebrala pesem, dedek Mraz pa nas je razveselil z darili. Sledilo je kosilo. Poveselili smo se s plesom in prijetno druženje zaključili v poznih popoldanskih urah. 
 
 
OBJAVA V REVIJI ŽIVA

Članek, ki je bil objavljen v reviji Živa si lahko preberete na spodnjih povezavah.

Živa 1
Živa 2
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

Obvestila

KOLONIJE/LETOVANJA 2023

 

 V letošnjem letu bomo organizirali ...

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC,

POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA

na letovanju 2023


V ...

LETOVANJA 2022


V letošnjem letu bomo organizirali zdravstveno terapevtske ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke