SONČEK - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine
Cankarjeva ulica 25
8000 Novo mesto
T:  07 30 20 045
E:  novo.mesto@soncek.org

 

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
 
Člani Sončka smo bili v Mirni Peči

V soboto, 18.6.2016, smo se člani Sončka udeležili prireditve MIRNA PEČ NA NOGAH. Zjutraj smo se s kombijem odpeljali v Mirno Peč in v poznih popoldanskih urah odšli domov. Sodelovali smo v igrah, se vozili s kočijo, tekli,... Za naše dobro počutje je poskrbela učiteljica Darja in nekatere učenke OŠ Toneta Pavčka. Bilo je super.
 
 
Predstava Izlet na Modri planet v Beli Cerkvi

Z gledališko predstavo Izlet na modri planet se je Društvo Sonček za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine tokrat predstavilo v Beli Cerkvi. Z igro po literarni predlogi dolenjske pisateljice Ivanke Mestnik, ki govori o deklici s cerebralno paralizo, so s simpatičnostjo resnično navdušili zbrano občinstvo.

 
NOVOLETNA ZABAVA

Odrasli člani smo se 28.12.2015 udeležili samostojne (brez staršev) novoletne zabave v Jernejeve hramu v Šentjerneju. Bilo je super. Upamo na čimprejšnjo ponovitev.
 
 
Obisk evropske poslanke Romane Tomc v Centru Sonček Novo mesto

Evropska poslanka Romana Tomc je na povabilo državnega svetnika in novomeškega podžupana Bojana Kekca v petek, 9. oktobra 2015, obiskala Novo mesto ter tudi Center Sonček Novo mesto. V sproščenem pogovoru je dobila informacije o delovanju in aktivnostih Sončka Dolenjske in Bele krajine ter novomeške enote varstveno delovnega centra Zveze Sonček.

Gospe Tomc, kot članici odbora za zaposlovanje in socialne zadeve Evropskega parlamenta in bivši državni sekretarki MDDSZ, je bila predstavljena problematika delovanja VDC v celoti in enote VDC Novo mesto. Nezmožnost vključevanja novih uporabnikov v enote in osem čakajočih za novomeški Sonček ter neustrezno financiranje sta bila glavna poudarka predstavitve. Skupna ugotovitev je bila, da je nevladni sektor zapostavljen in da uporabniki storitev, ki jih omogoča in zagotavlja zakonodaja, niso v enakem položaju in nimajo možnosti izbire.

Na poslankino vprašanje članom društva in uporabnikom VDC, kaj jim je v Centru Sonček najbolj všeč, je bil odgovor: »Všeč mi je, da sem vsak dan vključen v dejavnosti centra in v popoldanske aktivnosti društva« ter na vprašanje, kaj bi najprej spremenili: »Da bi bilo več deklet«.

Ob zaključku nam je poslanka zaželela dobro delo in nam priporočila, naj še naprej vztrajamo na poti za doseganje zastavljenih ciljev.
 
 
OBNOVITVENA REHABILITACIJA 2015

Tudi letos je Sonček - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine izvedlo obnovitveno rehabilitacijo v Rekreacijske centru Sonček v Božičih. Sončki smo uživali v različnih dnevnih aktivnostih, kot so plavanje, streljanje z lokom, veslanje, jahanje, fizoterapija ter fledenkrais vadba.
V sredo so nas obiskale Jelka, Anja in Špela, ki so preživele dan z nami. Predavale so nam o življenju, bivanju, prijateljstvu in odnosih.
Vsak večer smo si popestrili z različnimi aktivnosti, pri katerih se nam je pridružila tudi skupina Sončka- Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije, pod vodstvom Danice Gašper. Uživali smo v talentih, športnih igrah, družabnih igrah in plesu.
Obiskal nas je tudi Andrej, ki nam je predstavil različne glasbene instrumente, ter na njih zaigral in nam pričaral čarobno dopoldne, v katerem smo vsi uživali.
Zadnji dan smo imeli piknik, po pikniku pa ples do jutranjih ur.
Skupnega druženja je bilo prehitro konec. Domov smo odšli s polnim
kovčkom novih prijateljstev, znanja in občutkov.
Jožica Vlašič
 
 
Sončkova zdravstveno-terapevtska kolonija
Od 18. do 25. 7. 2015 je v Elerjih potekala letošnja druga zdravstveno-terapevtska kolonija v organizaciji Sončka – Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine. Devetnajst otrok je starše pustilo doma in uživalo v pestrih dejavnostih na prostem. Jahanje, plezanje, ustvarjalne delavnice, vodne igre, kvizi, tombola, zvočna delavnica, socialne igre so le nekatere izmed njih. Največje bogastvo je, da so se otroci med seboj spoznali, povezali in spletli prijateljske vezi. In kako so prenašali vročino? Preprosto: v bazenu in z lubenico v senci. Nasmehi in objemi ob slovesu so potrditev, da smo vsi skupaj pridobili lepo in pomembno izkušnjo.
Natalija Globevnik
 
 
ŠOLA ZA STARŠE 2015

V Sončku – Društvu za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele Krajine smo tudi letos organizirali Šolo za starše. Potekla je zadnji teden v juniju v Elerjih nad Ankaranom, udeležilo pa se je je šest družin s skupno petnajstimi otroki. V prijetnem vzdušju pod mentorstvom g. Marije Božič so starši izmenjevali izkušnje o življenju in delu z otroki s posebnimi potrebami. Govorili so tudi o pomenu vzgoje, sorojencih in partnerskem odnosu. Medtem so otroci uživali na ustvarjalnih in gibalnih delavnicah. Letošnja kolonija je posebna tudi zato, ker so se vsi otroci vsak dan udeležili hipoterapije na snežno beli lipicanki. Vreme pa je ponudilo veliko prijetnih ur v vodi na bazenu pri hiši, kjer smo bili nastanjeni. Poleg terapevtk in spremljevalk, ki so pripravile in izvajale bogat družabni in terapevtski program, nas je s svojo izbrano kuho razvajal tudi kuhar Brane. (T.M.)

Več slik
 
 
Sonček na Bazarju

Sonček Dolenjske in Bele krajine se je 26.6.2015 s stojnico in igro Izlet na modri planet predstavil na Bazarju v Črnomlju.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 > >>

Obvestila

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC, POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA


V poletnih mesecih ...

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC, POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA


V poletnih mesecih ...

KOLONIJE 2019


V letošnjem letu bomo organizirali zdravstveno terapevtske ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke