SONČEK - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine
Ljubljanska cesta 26
8000 Novo mesto
T:  07 30 20 045
E:  novo.mesto@soncek.org

 

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
 
VTISI SPREMLJEVALCEV DRUŠTVA SONČEK

Zbrali smo nekaj vtisov spremljevalcev, ki so se letošnje leto udeležili Sončkove kolonije, ki je potekala od 16. do 23. julija 2016.

Letos sem se že četrto leto zapored odpravila v kolonijo s Sončki. Kot vsako leto so otroci imeli različne terapije, spremljevalci pa smo poskrbeli za to, da so otroci uživali in se imeli lepo.
Kot spremljevalka zelo uživam z otroci, saj skupaj z njimi ustvarjamo, čofotamo in počnemo različne zanimive stvari – ena od teh je tudi Iskanje skritega zaklada. Letos se mi je najbolj vtisnilo v spomin to, da smo skozi cel teden ustvarjali za deklico, ki se letošnje kolonije ni mogla udeležiti. Tako otroci kot spremljevalci smo z veseljem narisali kakšno risbico ali ji napisali lepo misel. Vse izdelke, ki smo jih naredili zanjo smo poslali po pošti.
Čeprav sem bila na koncu tedna že malo utrujena, sem kljub temu zdržala in uživala skupaj z ostalimi do zadnjega trenutka, saj te otroci napolnijo s posebno energijo, ki jo izražajo preko pogovorov, objemov in s prisrčnim smehom. Ravno zaradi teh razlogov, se iz leta v leto vračam nazaj, saj se trenutkov preživetih z njimi spominjam skoraj vsak dan.

Sabina Bobnar


V letosnji koloniji je bilo ponovno vroče, razigrano in veselo. Od energije, tako otrok kot spremljevalcev, je kar pokalo. Naši dnevi so bili pestri in napolnjeni z obilico dobre volje. Med dnevom smo ustvarjali, barvali ter delali razne spominke za domov, v spomin na ta teden. Hladili smo se v bazenu, kjer smo preživljali skoraj polovico časa, sproščali pa smo se v Božičih, ko smo odšli na jahanje. Otroci so bili zadovoljni in zadovoljni smo bili spremljevalci. Letošnjo ekipo so sestavljali odlični ljudje, ob nas pa so seveda stali tudi odlični otroci! V spomin mi je ostalo nekaj "naflakanih" majic od ustvarjanja in mnogo lepih in zabavnih trenutkov.

Daša R.


Bilo je zelo zabavno, imeli smo veliko dobrih in zanimivih iger, vodja kolonije je naredila odličen in zelo prilagodljiv program. Kot spremljevalec nisem imel veliko težav z otrokom katerega spremljevalec sem bil, je bil zelo ubogljiv. Na kakšen trenutek preveč razigran, ampak takrat sem ga lahko umiril. Cel delavni tim je bil zelo dober, smo pomagali drug drugemu. Športne aktivnosti so bile zelo dobre in otroci so uživali v njih. Meni je bil ta teden nepozabljiv in z veseljem se vrnem naslednje leto ali še prej.

Matevž Kocjan

V času od 16.-23. 7. 2016 je v Elerjih potekala kolonija za otoke od 8-15 leta starosti. Kot vedno do sedaj sem bila polna pričakovanj, veselila sem se novih izzivov. Uredili smo še nekaj formalnosti, vodja kolonije je določila, da bom skrbela za dve dekleti. Poznala sem ju že od prej, zato je delo potekalo lažje. Vedno na začetku izvedemo delavnice, kjer se spoznamo med sabo. Dnevi v Elerjih mi vedno minejo, kot bi mignil. Vsak dan smo imeli plavanje, hodili smo na jahanje, Darja pa je imela pripravljene ustvarjalne delavnice za otroke. Delavnice so različne, risali smo z barvicami in tempera barvami, izdelovali miške iz Das mase, vetrnice, lisičke iz papirja, napihnili smo balone, jih pobarvali in obesili v jedilnici, vsak si je izdelal lovilec sanj... Izvedi pa smo tudi lokostrelstvo in plezanje. Skozi cel teden nas je vodila Natalija, ki je bila vodja kolonije. Zelo mi je všeč njeno delo, še posebej njen profesionalen odnos. Z ostalimi spremljevalci sem zelo dobro razumela, povem lahko tudi, da smo med sabo zelo lepo sodelovali. Seveda pa nismo pozabili na krst novih spremljevalcev. Tako mi spremljevalci, kot tudi otroci smo se pri tem pošteno nasmejali.
Polna sem pričakovanj za naprej in z veseljem se bom udeležila še kakšne kolonije

Blažka Vrbinc

Že nekaj let se udeležujem kolonij Sončka, društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine. Tudi letos sem zelo uživala, tako z otroci, kot s spremljevalci, vodjo in terapevti. Vsak dan smo imeli poln raznovrstnih dejavnosti in terapij. Kljub temu, da se kolonij udeležujem že kar nekaj let, me otroci še vedno presenečajo s svojo samostojnostjo in neusahljivo dobro voljo.

Vesna Suhadolnik
 
 
Sončkova zdravstveno-terapevtska kolonija

Od 16. do 23. 7. 2016 je v Elerjih potekala letošnja druga zdravstveno-terapevtska kolonija v organizaciji Sončka – Društva za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine. Devetnajst otrok se je brez staršev odpravilo na popotovanje z junaki slikanice Bobek in barčica. Uživali so v ustvarjalnih delavnicah, jahanju, plezanju, norčijah v bazenu, lovu za zakladom, vodnih in socialnih igrah. Stkane prijateljske vezi bodo zagotovo še dolgo privabljale nasmehe na obraze mladih nadobudnežev.

Natalija Globevnik
 
 

Zaključila se je sončkova zdravstveno terapevtska kolonija - poletna šola za starše v Elerjih



Zadnji teden v Juniju je Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine izvedlo zdravstveno terapevtsko kolonijo za mlajše otroke s posebnimi potrebami, njihove sorojence ter njihove starše. Medtem, ko so se starši izobraževali so otroci v spremstvu terapevtk in spremljevalk preživeli čas na delavnicah, na bazenu in na hipoterapiji. Skupaj smo si ogledali Škocjanski zatok in pripravili zaključno prireditev.

TM
 
 
Člani Sončka smo bili v Mirni Peči

V soboto, 18.6.2016, smo se člani Sončka udeležili prireditve MIRNA PEČ NA NOGAH. Zjutraj smo se s kombijem odpeljali v Mirno Peč in v poznih popoldanskih urah odšli domov. Sodelovali smo v igrah, se vozili s kočijo, tekli,... Za naše dobro počutje je poskrbela učiteljica Darja in nekatere učenke OŠ Toneta Pavčka. Bilo je super.
 
 
Predstava Izlet na Modri planet v Beli Cerkvi

Z gledališko predstavo Izlet na modri planet se je Društvo Sonček za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine tokrat predstavilo v Beli Cerkvi. Z igro po literarni predlogi dolenjske pisateljice Ivanke Mestnik, ki govori o deklici s cerebralno paralizo, so s simpatičnostjo resnično navdušili zbrano občinstvo.

 
NOVOLETNA ZABAVA

Odrasli člani smo se 28.12.2015 udeležili samostojne (brez staršev) novoletne zabave v Jernejeve hramu v Šentjerneju. Bilo je super. Upamo na čimprejšnjo ponovitev.
 
 
Obisk evropske poslanke Romane Tomc v Centru Sonček Novo mesto

Evropska poslanka Romana Tomc je na povabilo državnega svetnika in novomeškega podžupana Bojana Kekca v petek, 9. oktobra 2015, obiskala Novo mesto ter tudi Center Sonček Novo mesto. V sproščenem pogovoru je dobila informacije o delovanju in aktivnostih Sončka Dolenjske in Bele krajine ter novomeške enote varstveno delovnega centra Zveze Sonček.

Gospe Tomc, kot članici odbora za zaposlovanje in socialne zadeve Evropskega parlamenta in bivši državni sekretarki MDDSZ, je bila predstavljena problematika delovanja VDC v celoti in enote VDC Novo mesto. Nezmožnost vključevanja novih uporabnikov v enote in osem čakajočih za novomeški Sonček ter neustrezno financiranje sta bila glavna poudarka predstavitve. Skupna ugotovitev je bila, da je nevladni sektor zapostavljen in da uporabniki storitev, ki jih omogoča in zagotavlja zakonodaja, niso v enakem položaju in nimajo možnosti izbire.

Na poslankino vprašanje članom društva in uporabnikom VDC, kaj jim je v Centru Sonček najbolj všeč, je bil odgovor: »Všeč mi je, da sem vsak dan vključen v dejavnosti centra in v popoldanske aktivnosti društva« ter na vprašanje, kaj bi najprej spremenili: »Da bi bilo več deklet«.

Ob zaključku nam je poslanka zaželela dobro delo in nam priporočila, naj še naprej vztrajamo na poti za doseganje zastavljenih ciljev.
 
 
OBNOVITVENA REHABILITACIJA 2015

Tudi letos je Sonček - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine izvedlo obnovitveno rehabilitacijo v Rekreacijske centru Sonček v Božičih. Sončki smo uživali v različnih dnevnih aktivnostih, kot so plavanje, streljanje z lokom, veslanje, jahanje, fizoterapija ter fledenkrais vadba.
V sredo so nas obiskale Jelka, Anja in Špela, ki so preživele dan z nami. Predavale so nam o življenju, bivanju, prijateljstvu in odnosih.
Vsak večer smo si popestrili z različnimi aktivnosti, pri katerih se nam je pridružila tudi skupina Sončka- Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije, pod vodstvom Danice Gašper. Uživali smo v talentih, športnih igrah, družabnih igrah in plesu.
Obiskal nas je tudi Andrej, ki nam je predstavil različne glasbene instrumente, ter na njih zaigral in nam pričaral čarobno dopoldne, v katerem smo vsi uživali.
Zadnji dan smo imeli piknik, po pikniku pa ples do jutranjih ur.
Skupnega druženja je bilo prehitro konec. Domov smo odšli s polnim
kovčkom novih prijateljstev, znanja in občutkov.
Jožica Vlašič
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

Obvestila

KOLONIJE/LETOVANJA 2023

 

 V letošnjem letu bomo organizirali ...

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC,

POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA

na letovanju 2023


V ...

LETOVANJA 2022


V letošnjem letu bomo organizirali zdravstveno terapevtske ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke