SONČEK - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine
Cankarjeva ulica 25
8000 Novo mesto
T:  07 30 20 045
E:  novo.mesto@soncek.org

METODA FELDENKRAIS


Novomeško in belokranjsko društvo za cerebralno paralizo Sonček že nekaj let sodeluje z učiteljico metode Feldenkrais, Petro Jeretina. Metodo je razvil dr. Moshe Feldenkrais, doktor fizike, inženir, znanstvenik in inštruktor juda.
Metoda Feldenkrais je način učenja – učenja svobodnejšega in enostavnejšega gibanja. To ni verbalno oziroma intelektualno učenje, je učenje skozi in z našim telesom. Z nežnimi, lahkimi gibi in usmerjeno pozornostjo dosežemo optimalen način gibanja ter izboljšanje telesnih funkcij.


Tehnika temelji na poglobljenem znanju biomehanike, nevrologije, razvojne motorike, psihologije, pedagogike itd. in deluje na centralni živčni sistem, kjer se neustrezni vzorci (kot otroci vsi posamezniki prevzamemo določene vzorce obnašanja in gibanja, ki pa pogosto postanejo nefunkcionalni in neuporabni, kar povzroči vrsto neprimernih, celo travmatičnih gibalnih in čustvenih izkušenj kot so: moteni vzorci gibanja, omejena gibčnost sklepov in neprožna hrbtenica) spremenijo v bolj primerne. Zaradi izboljšanja gibljivosti, ravnotežja, koordinacije, senzitivnosti ta metoda izboljša življenje posameznika, saj njegov vsakdan postane bolj učinkovit in udoben.
Znotraj metode ločimo dve tehniki, in sicer individualno lekcijo FI pri kateri klient sproščeno leži na mizi, učitelj mu z nežnimi gibi in dotiki posreduje informacije o stanju njegovega telesa. Nato z različnimi prijemi in tehnikami živčnemu sistemu predlaga nove gibalne kombinacije in s tem počasi uskladi telo v gibalno celoto. Druga tehnika ATM je skupinska, kjer učitelj metode Feldenkrais udeležencem ne kaže gibov, niti jih ne popravlja. Posreduje besedna navodila in vsakdo jih poskuša izpolniti v svojem ritmu, na najlažji možni način – kolikor mu dopušča in omogoča telo. Gibalne kombinacije se izvajajo v različnih, udobnih položajih. Bistvo procesa je zavedanje posameznih delov telesa in opazovanje medsebojnih biomehanskih povezav.
V sklopu metode Feldenkrais je tudi program Jeremy Kraus, ki se na edinstven način ukvarja z otroci s posebnimi potrebami, jim pomaga pri rasti, razvoju in učenju. Otrokom s posebnimi potrebami pomaga razvijati njihov potencial, fizične, kognitivne in čustvene sposobnosti. Pristop je uspešen pri otrocih z različnimi razvojnimi motnjami, kot so: cerebralna paraliza, spastičnost, kap, motnje avtističnega spektra, genske motnje, poškodbe brahialnega pleksusa, skolio
za in raznimi drugimi razvojnimi motnjami ter izzivi.


Metoda Feldenkrais se je izkazala kot izjemna pomoč ljudem z multiplo sklerozo, cerebralno paralizo in po možganski kapi, ljudem s kroničnimi in akutnimi bolečinami (v hrbtu, vratu, ramah, kolkih, nogah …), psihološkimi in nevrološkimi problemi, športnikom, plesalcem, pevcem, igralcem, glasbenikom pa novo pridobljeno lahkotno in popolno gibanje omogoči vrhunsko predstavo. Priporoča se kot preventiva in kurativa, za mlade in stare, za gibalno ovirane in fizično zdrave.    

Obvestila

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC, POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA


V poletnih mesecih ...

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC, POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA


V poletnih mesecih ...

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC, POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA


V poletnih mesecih ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke