SONČEK - Društvo za cerebralno paralizo Dolenjske in Bele krajine
Cankarjeva ulica 25
8000 Novo mesto
T:  07 30 20 045
E:  novo.mesto@soncek.org

PRILAGOJENA TELOVADBA / TERAPEVTSKA REKREACIJA


Člani društva imajo možnost, da poskrbijo tudi za svojo dobro fizično pripravljenost, ki je še kako pomembna, saj morajo biti »fit« za različne aktivnosti organizirane prek društva kot za vsakdanje življenje. Enkrat tedensko imajo namreč možnost, da se udeležijo organizirane vadbe pod vodstvom vaditelja športa invalidov.

Znotraj posebnih potreb prepoznamo motnjo v duševnem razvoju, slepoto in slabovidnost, gluhoto in naglušnost, gibalno oviranost, primanjkljaje na posameznih področjih učenja, motnje avtističnega spektra, motnje vedenja in pozornosti. Vsi posamezniki, ki imajo naštete težave imajo lahko težave tudi na področju gibanja. Navkljub temu morajo biti gibalno aktivni v okviru svojih zmožnosti, saj pomanjkanje gibanja lahko privede do novih zapletov, ki onemogočajo boljšo kvaliteto življenja.

Pomen redne gibalno/športne aktivnosti:

  •  S telesnega vidika – s pomočjo gibanja krepi in izboljšuje različne sisteme: od kardiovaskularnega, dihalnega, imunskega do mišično- skeletnega. S primernim gibanjem se izboljšuje fizična moč in vzdržljivost, ohranja se okretnost in koordinacija. Marsikdo se s pomočjo športa znebi odvečnih kilogramov in si pomaga pri oblikovanju telesne postave.
  • Na psihološkem področju se dobrobiti gibanja kažejo še raznovrstnejše. Gibanje je dejavnost, po kateri človek hrepeni skozi vsa življenjska obdobja. Šport lahko duševno sprošča in pomirja ali pa zabava in aktivira. Lahko predstavlja prostor osebnega ustvarjanja, način uresničevanja lastnih želja, obliko uveljavljanja. S pomočjo gibanja marsikateri človek lažje doseže občutek notranjega ravnovesja, zadovoljstva in povezanosti z naravo. Šport pozitivno vpliva na samopodobo in občutek lastne vrednosti. Po športni aktivnosti se zdijo človeku lastne misli bolj jasne, številni problemi, ki ga obremenjujejo pa lažje rešljivi. Celo pri zdravljenju težjih duševnih težav in motenj, kot so anksioznost, depresivnost, bolezni odvisnosti, vedenjske motnje idr., se lahko šport s pridom uporablja.
  • Gibalno/športna aktivnost je lahko pomemben dejavnik socialnega življenja človeka. Omogoča mu, da se zabava v družbi z drugimi, sklepa poznanstva in prijateljstva ter se počuti del skupine. V gibalno/športne aktivnosti se lahko vključuje skozi najrazličnejše socialne vloge, ki vsaka na svoj način prinaša izkušnje, ki mu koristijo v drugih življenjskih situacijah. Lahko je udeležen kot vadeči, organizator, gledalec, navijač. Uči se sodelovati, povezovati, stremeti k skupnemu cilju, biti strpen, upoštevati pravila, podrejati vodji, doživljati zmage, prenašati poraze.
Vadba se izvaja celo leto v telovadnici, premor je le med poletnimi meseci od junija do avgusta.
GALERIJA

Vir: http://www.specialna-olimpiada.si/file/13578/prironik-za-rekreacijo-starejih.pdf

Obvestila

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC, POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA


V poletnih mesecih ...

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC, POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA


V poletnih mesecih ...

POSTANI MOJ SPREMLJEVALEC, POSTANI MOJA SPREMLJEVALKA


V poletnih mesecih ...
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke